The Greatest

Vanavond zat ik de Wereld draait door te kijken, met daarin 3 mannen die over sportboeken praten.
Zelf heb ik 1 sportbiografie gelezen en dat is: Ik Ali. Een boek geschreven over/door de beste bokser ooit Mohammed Ali.
Ik was zo geïnspireerd door dat boek en door zijn verhaal dat ik er echt aan heb gedacht Mohammedaan te worden, dat het er niet van gekomen is komt deels door luiheid en deels door het feit dat ik opgevoed ben met het idee dat er wel iets is maar geen God of Allah.
Anyway Mohammed Ali, door de BBC verkozen tot de beste atleet van de vorige eeuw. Ik kan mij (en een hele generatie met mij, maar dan hun vaders) herinneren dat we midden in de nacht door mijn vader werden gewekt. Apollo Henkie, Coen Verhoef of Ruud ter Weijden  als commentator (volgens mij) Partijen tegen Frazier, Foreman, Joe Bugner en onze Ruud Lubbers. Ik was voor Ali, mijn vader, die hem overigens altijd Cassius Clay noemde,  voor de tegenstander. Mooie tijden.

Vandaag is hij 70 geworden, Mohammed Ali. Ik las in een interview met zijn vroegere ringarts dat zijn hersenen na het laatste gevecht met Frazier compleet stuk waren, hij heeft dagen bloed geplast en beide mannen waren bijna dood.
Tja en als je hem nu ziet……….doen we dus maar niet. Je moet iemand herinneren zoals je hem het liefste ziet. Het vervelende is dat je vaak de laatste indruk houdt. Je opa als oud doorzichtig mannetje, en niet die grappenmaker die je altijd met dezelfde flauwe grap in de maling nam. Je oma als een demente zeurkous  en niet dat vrolijke mens wat lekker kon koken. Dus Mohammed zoals ik hem boven mijn bed had hangen (mijn vader had de poster gekocht, zo was hij ook nog wel)

En een filmpje als toegift, omdat het bijna kunst is.

Advertenties

One response to “The Greatest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: